CV van Ronny Knippen

 

Na jaren met verschillende disciplines gewerkt te hebben, kwam Ronny Knippen, als beeldend kunstenares, begin jaren 90 in kontakt met glas en heeft sindsdien haar hart verloren aan dit fascinerende materiaal.

Van de vele technieken en processen om glas te vervormen en te bewerken concentreert Ronny Knippen zich voornamelijk op het zogenaamde “fusen”, het versmelten van glas in de glasoven met behulp van zelf gemaakte mallen, en het onzichtbaar verlijmen. In 1994 werd Ronny Knippen geselecteerd om deel te nemen aan een Masterclass Glas op de Jan van Eyck Acedemie in Maastricht.

Naast de vele objecten en glassculpturen worden eveneens schaalvormen in diverse afmetingen gemaakt.

Bij de objecten van Ronny Knippen speelt kleur nauwelijks een rol, maar worden meestal ontworpen en vervaardigd van blank glas, in combinatie met andere materialen zoals brons, lood, roestvrijstaal, steen enz., en zijn geďnspireerd op alledaagse thema`s zoals handen, gewaden, boeken etc., waarbij dan aspecten als beweging, dynamiek en harmonie een essentiële onderdeel zijn. De thema`s en objecten rijpen langzaam in haar hoofd en worden dan in creatieve processen gerealiseerd . Afhankelijk van het thema en de compositie zijn de objecten deels figuratief en deels abstract.

De schaalvormen hebben door een afgewogen kleurgebruik en een evenwichtige en verrassende lijnvoering een aparte plaats in haar werk. Maar ook hier wordt het experiment niet geschuwd. Zo zijn er schalen, waarbij tussen lagen blank glas koperdraad in bepaalde vormen wordt gelegd waardoor het geheel een sterk grafisch effect krijgt.

Enige citaten van Ronny Knippen zijn:

“Ik streef altijd naar een stukje spanning in mijn werk. Dit is een must. De materie glas op zich is al mooi, dus het gevaar is aanwezig dat je snel tevreden bent. Ik moet er iets eigens aan toevoegen.Glas is in een woord mijn passie!”.

Naast het vrije werk worden ook objecten in opdracht uitgevoerd voor o.a. bedrijven, architecten en particulieren, zoals bijvoorbeeld ramen, grafmonumenten of objecten met een thema naar wens.

Ze maakt objecten voor binnen en buiten.

Recentelijk eerdere glasexposities; 

Valkenburg, Alkmaar, Arnhem, Leerdam, Oosterland, Winkel, Tijnje, Neerpelt (B), Steinhagen (Dld) enz.